Eilen saavuin tänne Joensuun kuntohovi nimiseen kuntoutuskeskukseen. Ilma oli tosi kylmä, pakkasta -25 huh..  Talo on vanha ja aikoinaan veteraaneille suunniteltu paikka. Samaisessa talossa on kuntoutuspalvelut, terveyspalvelut, asumis-ja kotihoidonpalvelut sekä veteraanien palvelut/hoidot. Huone on yhdenhengen huone jossa iso inva wc ja 120 cm leveä sänky :) huonekalut on ihania, vanhoja.. Huoneessa baarikaappi joka on kylläkin tyhjä mutta kylmä joten hyvä säilyttää esim iltapalaa :D.

Kuntoutusohjelma koostuu minulla enimmäkseen yksilöhoidoista ja kuulemma olen ensimmäinen kelan ns. 9:läinen täällä, vaikkakin täällä on erilaisia tules-ryhmiä kuulemma käynyt.. taitaa mennäkkin taas opettamiseksi :) eh eh .. 8 psykologin käyntiä, 8 sosiaalityöntekijällä käyntiä, 6 sairaanhoitajalla käyntiä 2 kertaa päivässä tunnin yksilö fysioterapia, kuntosalia ja allasta, jalkojenhoitajakin 3 kertaa..uloskin pitää ehtiä huh huh aikamoinen ohjelma on kyllä .. ai niin siis toimintaterapiaakin on muutama kerta ja pari kertaa tiimipalaveri sossu, sairaanhoitaja, fyssa sekä minä. 

No siis suspensiostahan täällä ei tiedetä, jotain parafiini ja yrttikylpyjä on olemassa. Kylmäpakkauksia löytyy. Altaalla vastavirta hieronta, niskahieronta pisteet ja poreallas. Kylmäallas ei ole tällähetkellä käytössä.

Respassa illalla on A-oikeudet joten tulilientäkin voi ottaa jos siltä tuntuu. Ja kuulemma iltaisin on ruokasalissa jos jonkin moista runo ja laulu/tanssi iltamaa :) Askartelutilat löytyy myös, joka ei kylläkään ole auki viikonloppuisin.

Täällä käy paljon ASLAK, ja TYKY yms kursseja, mutte hehän ovat omissa ryhmissään joten ei varmaan paljon tule mentyä juttelemaan. Yksi tules kurssi kuulemma tulee ensi  viikolla ja ovat minutkin heidän yhteen ryhmätilaisuuteen sovittaneet :) No mutta tästä tämä lähtee käyntiin...

 

Päivä 3.

Lääkärin vastaanotolla, fysioterapia mittauksia, toimintakyky testi, kuntosali, allasjumppa ja 6 minuutin kävely.

Eilen illalla oli sitten lääkärin perusteellinen tunnin tutkimus/juttelutuokio, lääkärinä fysiatri. Asiansa tunteva ja erittäin tunnollinen ja perusteellinen lääkäri, ja hyvin saatiin tunti kulumaan :) Kyseli jopa tekonivelten vuosiluvutkin :). Fysioterapeutin kanssa tehtiin kaulan mittauksia häkkyrä päässä ja puristusvoima- sekä puhallusmittaukset. Illalla kävelin läheiseen s-markettiin, noin 10min kävelymatka meikäläiselle, ostin aktiviaa ku maha hiukan reagoi eri bakteerikantaan. Mukava ostari lähellä jossa kaikki tarpeellinen, apteekki, kauppa, pankki ja sen semmoista.
Tänään kolmantena kuntoutuspäivänä aamu alkoi sairaanhoitajan kanssa tekemällä toimintakyky testillä, kysymyksinä pystynkö pukemaan, syömään, peseytymään yms itsenäisesti. Sen jälkeen altaalle allasjumppaan. Siellä ikäluokka noin 70-80v ja minä :), mutta ryhmän “mummot” olivatkin aikas reippaita ku vieressäni oleva mummo veteli niin että vesi vaan roiskui ja nopeemmin minä luovutin ku moni muu mummi :D.. Ja altaalta sitten kovaa kyytiä kuntosalille jossa jumppari jo minua odotteli, laitteet läpi ja paperille ohjelma, sitä sitten jossain välissä, kun ehtii, voi myös omatoimisesti tehdä. Sitten jaloille yrttikylpy ja hieronta, hmm ihanaa :) . Sen jälkeen 6 minuutin kävely testi. Testissä mitataan kuinka pitkän matkan meikäläinen 6 minuutissa kävelee. Ihan ok tulos :D. Ja nyt suunnittelin että lähden vähän ulkoilemaan ja ottamaan pakkaskuvia sekä samalla käväisen kaupassa ostamassa lankaa että saan tehtyä kaulurin itselle ku kaulaliina on liian paksu lenkille. :)
Ai niin eilen metsästin torkkupeittoa ja kyselin kaikilta että mistä moisen saisi ja loppujen lopuksi viimeisin vastaus oli että siivoojilta ja tänään asiaa kyselinkin ja ensin vastaus oli ettei ole muuta kuin oikea (täkki) peitto, mutta sitten siivooja olikin ilmeisesti löytänyt jostain froteisen torkkupeiton ku oli huoneeseen moinen ilmestynyt.

Viikko takana...

Ensimmäinen sunnuntai täällä oli todella hiljainen. Ihmisiä talossa vain alle 10 joten tilaa riitti. Kävin tunnin lenkillä ja sitten altaalla vesijuoksussa päälle, illalla pitäis vielä käydä kuntosalilla. Viikon ohjelma onkin ollut enimmäkseen keskusteluja ja liikunta puoli on jäänyt oikeastaan oman liikkumisen varaan. Omituista kelalta antaa määräykseksi että pitää olla 8 tuntia sosiaali,sairaanhoitaja,psykologi ja toimintaterapeutin kanssa kolmen viikon kuntoutusjaksolla. Asian ymmärtäisin jos minulla olisi joku mielensairaus tai jos olisin vasta saanut diagnoosin, mutta ku olen sairastanut jo 31 vuotta ja sinut sairauteni kanssa en ymmärrä mihin tarvitsen moisen määrän tunteja sosiaali-,sairaanhoitaja-,psykologi-ja toimintaterapeutin kanssa. Ja kaiken tämän keskustelu määrän kun voisi käyttää siis liikuntaan. Ryhmä liikuntaa minulla ei ole viikon aikana ollut, mutta asia johtuu näemmä siitä ettei talossa ole tällä hetkellä tuleslaisia tai muuta sellaista ryhmää jonka liikuntaryhmään voisin liittyä, enimmäkseen täällä on ASLAK ja TYKY kursseja. Eilen pyysin fysioterapeutilta huoneeseeni istuinkoroketta koska en ole missään yleisissä tiloissa moista nähnyt. Ja sitä sitten metsästettiinkin koko talosta ympäriinsä ja jonkin sortin, ilmeisesti pyörätuoliin kuuluva tyyny, löytyi (tyyny menee etuosasta littiin ku siihen istuu, siis vähän kiilamaisesti). Minua pyydettiin pitämään kokemuskoulutus/keskustelu tillaisuus ensi perjantaina jossa tulen myös puhumaan joistakin taloon liittyvitä asioista kuntoutujan kannalta ja tietysti reumaatikon näkökulmasta. .... ja tarina jatkuu taas...
jaha ja näyttikin aika menneen niin ettei ehtinyt/jaksanut paljon päivitellä :)

Norovirusta ja kaupungilla shoppailua..
Viimeisellä viikolla kävin toimintaterapeutin kanssa kaupungilla vähän shoppailemassa..Oli ihana kaupunki kaikkine ihanine vanhoine rakennuksineen ja torilla upea pronssista valettu "sulhas susi" istui penkillä kuulemma kosiomatkallaan :)


Sunnuntaina sitten sairastuin norovirukseen :( oksensin koko päivän ja illan, sitten maanantaina olinkin ihan tööt ja nukuin koko päivän. Tiistaina jo jaksoin vähän käydä syömässä mutta vasta keskiviikkona pystyin jatkamaan harjoituksia. Torstai ja perjantai meni testeissä.. kaikki testit olivat parantuneet ja varsinkin kävelytestiin olin tyytyväinen, matka oli kuuden minuutin kävelyssä parantunut huomattavasti ja muutkin testit näyttivät parempia tuloksia. Nyt taas jaksaa kotona käydä kävelemässä, salilla ja altaalla ahkerasti ja vielä ku täällä saatiin selä kiputila kävellessä pois niin ompas ihana jatkaa kevättä kohti kävellen :)) Kaiken kaikkiaan ihan mukava ja ihana kuntoutus oli vaikkakin kelalle annan palautetta tästä heidän stantardin mukaisesta 8 tunnin juttutuokioista, jotka ovat ihan hölmöjä. Talolle on palautteet annettu (kai jo turhankin moneen kertaan) ja nyt on ihan mukava jo palata kotiin omien rutiinien pariin.
Päivittelen taas kunhan jotain tapahtuu.. Ai niin olkapään kipu on saatu myös kuriin täällä ja ehkä säästyn vielä toistaiseksi tekonivelleikkaukselta sen osalta. :) joten jos jotain huonoa niin jotain hyvääkin :D 
Jos soku haluaa lähettää terveisiä tai kysyä jotain niin muistakaa kommentoida !! Vastaan niihin yleensä melko nopeasti. :) Hyvää kevättä kaikille....